fbpx

17 Simpele Tips Om Koolhydraatarm Te Eten (#10 Is Essentieel)

Eet jij al koolhydraatarm? 

Het klinkt als de zoveelste oplossing die tot gewichtsverlies zou moeten leiden. 

Als je al jarenlang van alles hebt geprobeerd, kan de moed je behoorlijk in de schoenen zinken. En daardoor kun je zomaar de échte oplossing mislopen. 

Een koolhydraatarm dieet zorgt er namelijk écht voor dat je afvalt. En het mooiste is: het is een stuk minder moeilijk dan je zou denken! 

Echt? 

Ja, deze keer echt. 

Natuurlijk is het altijd even wennen, een nieuw dieet. Je moet ontdekken welke voedingsmiddelen er wel en niet binnen je nieuwe levensstijl passen. Misschien moet je zelfs een aantal van je favoriete snacks vervangen door gezondere alternatieven. 

Het goede nieuws is: 

Je mag nog steeds snacken. En bij de maaltijden mag je je bord nog steeds volscheppen. Als je het maar doet met koolhydraatarme producten. 

Het is niet nodig om jezelf uit te hongeren bij zo’n koolhydraatarm dieet. En je hoeft ook geen uren meer te sporten om gewicht te verliezen. 

Zo zit het: 

Door minder koolhydraten te gebruiken gaat je lichaam anders om met de energie die binnenkomt én haalt het energie uit overtollig vet. En dat is precies wat er nodig is om af te vallen en een strakker lichaam te krijgen. 

Sta je op het punt te starten met het koolhydraatarm dieet en kun je wel wat hulp gebruiken? Check dan zeker deze 17 simpele tips om koolhydraatarm te eten:

#1: Plan je maaltijden 

Met honger naar de supermarkt? Dat is bijna altijd funest. 

Hoe vaak eindig je vlak voor etenstijd niet met een mandje vol producten die je niet nodig hebt?

Wanneer je tijdens zo’n energiedip kunt kiezen uit alle mogelijke snacks, val je vaak terug in oude gewoontes. De hoeveelheid suiker en koolhydraten die je daardoor vervolgens binnenkrijgt zijn niet mis… 

De oplossing is gelukkig simpel: 

Plan je maaltijden. 

Kijk aan het begin van de week welke gerechten je kunt gaan maken en wat je wil eten als ontbijt en lunch. Vergeet ook de koolhydraatarme snacks niet. 

Ga vervolgens kort na een maaltijd naar de supermarkt om voor meerdere dagen je boodschappen te doen. Op die manier voorkom je miskopen en val je niet in de verleiding om snelle suikers in je mandje te gooien. 

#2: Snack koolhydraatarm 

Iedereen heeft tussen de maaltijden door weleens behoefte aan iets lekkers. Dat kan een snack zijn voor extra energie, of gewoon iets te eten omdat je zin hebt om ergens op te knagen. 

Bij veel diëten is snacken echt uit den boze, maar bij een koolhydraatarm dieet is dat niet het geval. Natuurlijk snacken we wel met zo min mogelijk koolhydraten. 

Komkommer, een stukje kaas, een handje vol noten en zaden of een bierworstje zijn prima koolhydraatarme snacks. 

Ga je de deur uit? Stop dan ook koolhydraatarme snacks in je tas. Zo voorkom je ook onderweg of op je werk de verleiding om ongezond te snacken. 

#3: Weet wat je eet 

Onder het motto ‘weet wat je eet’ is het goed je te verdiepen in gezonde (koolhydraatarme) voeding. Gewicht verliezen begint immers bij bewustzijn. 

Kijk eens kritisch naar de producten in je voorraadkast: 

Welke voedingsmiddelen kun je beter laten staan? 

Zijn er producten waarmee je deze zou kunnen vervangen? 

Dit hoeft niet allemaal in één keer, maar mag geleidelijk. 

Hoe meer je weet over wat je eet, hoe makkelijker je keuzes maakt over geschikte gerechten en ingrediënten. Wanneer je ook kunt onderbouwen waarom iets wel of niet geschikt is om te eten, wordt het makkelijker om de juiste keuzes te maken. Je favoriete suikerrijke snacks smaken toch anders als je weet dat je er flink van aankomt…

#4: Start de dag met koolhydraten 

Eten volgens een koolhydraatarm dieet betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Zo’n 10% van je energie mag nog steeds uit koolhydraten komen. 

Het is wel slim om voedingsmiddelen met wat meer koolhydraten zoveel mogelijk aan het begin van de dag te eten. Zo komt je spijsvertering lekker op gang en kun je zo veel mogelijk profiteren van de energie die vrijkomt. 

Het laatste wat we willen is immers dat je lichaam koolhydraten omzet in overtollig lichaamsvet. 

#5: Maak het jezelf even lekker moeilijk 

Op sommige dagen kan de drang naar ongezonde snacks groot zijn. Als je op zo’n moment de verkeerde producten voor handen hebt, is er een aanzienlijke kans dat je ze opeet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Maak het jezelf daarom moeilijker met deze afspraak: 

Ongezonde snacks zijn alleen toegestaan wanneer je ze zelf bakt. 

Ik hoor je denken: “Dat klinkt als heel veel extra werk”. 

Dat is precies de bedoeling! 

Een donut die in de kast ligt is zo verorberd. Een cake die je echter eerst nog zelf moet bakken verliest een stuk sneller zijn aantrekkingskracht. Tegen de tijd dat je de cake kunt eten is je lekkere trek allang weg of je hebt deze verholpen met een gezonde, koolhydraatarme snack. 

#6: Pasta? Wat dacht je van courgette? 

Waar Nederlanders vroeger nog vooral Hollandse pot aten, is pasta tegenwoordig niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken. We hebben de Italiaanse keuken helemaal eigen gemaakt en eten naast pizza ook graag spaghetti, tagliatelle en lasagne. Helaas liegen de cijfers er niet om: pasta zit vol koolhydraten. 

Pasta’s horen dus helaas niet thuis in het koolhydraatarme dieet. Maar het zou zonde zijn als je jouw favoriete gerechten helemaal moet missen! 

Onze tip: 

Vervang je pasta door courgette. Courgette in slierten, courgette in plakken, in vrijwel ieder pastagerecht kun je de pasta vervangen door deze koolhydraatarme groente. Een aanrader!

#7: Nee is ok 

Zoveel mensen, zoveel meningen. Grote kans dus dat je zo nu en dan iemand tegenkomt die iets vindt van jouw dieet. 

Kies je voor gezond, terwijl iedereen een ongezond gerecht neemt? Drinken vrienden en familie alcohol en wil jij dat zelf eigenlijk niet drinken? 

Onthoud dan goed: 

Nee is ok. 

Niemand weet beter dan jij wat je doel is. Jij hebt besloten gezonder te eten en maakt keuzes die daarbij passen. 

Heeft iemand daar commentaar op? Trek je daar dan niets van aan. Jij mag doen wat goed voelt voor jou en een ander kan zijn eigen keuzes maken. 

Uiteindelijk zal je standvastigheid daarin anderen inspireren en zal je omgeving je respecteren voor de keuzes die je maakt. 

En eet je koolhydraatarm maar heb je zin in een avondje spijbelen? Ook dat is helemaal prima. Het belangrijkste is dat je je eigen weg gaat. Wat die weg dan ook mag zijn. Vergeet vooral niet te genieten! 

#8: Drink je koffie zwart 

Start jij je dag graag met een lekker kopje koffie? 

Dan zijn wij de laatste die je zullen zeggen dat je daar mee moet stoppen. 

Het mooie van het koolhydraatarme dieet is namelijk dat je niet al je gewoontes hoeft te verbannen. 

Geniet je dagelijks van je koffiemomentje in de ochtend of in de avond (of allebei)? Dat is prima. 

Drink je koffie dan het liefst zwart, maar in ieder geval zonder suiker. Koffie met minder koolhydraten dus. Als je het eenmaal gewend bent, geniet je misschien wel des te meer. 

#9: Zoek alternatieven voor al je favoriete eten 

“Dat mag ik niet, ik ben op dieet.” 

Herken je jezelf in die uitspraak?

Het moeilijkste van een dieet is dat je het gevoel hebt dat je al je favoriete eten voortaan moet laten staan. Het is een van de belangrijkste redenen waarom dieetpogingen op niets uitlopen. 

Als je van koolhydraatarm eten je levensstijl wil maken, is dit een probleem dat je echt even moet aanpakken. Zit jouw favoriete eten vol koolhydraten? Dan is het natuurlijk wel slim die te vervangen. 

Dat doe je zo: 

Kijk eerst of je een deel van ingrediënten kunt vervangen. Je kunt de smaak van het gerecht dan wellicht behouden en er op een gezondere manier toch nog regelmatig van genieten. 

Is het echt hopeloos? Ga dan op zoek naar nieuwe (koolhydraatarme) gerechten waar jouw favoriete ingrediënten in zitten. Wie weet ontdek je zo nieuwe recepten voor maaltijden waar je je vingers bij aflikt. 

#10: Krijg jij ook van die foute signalen? 

De hele dag door geeft je lichaam signalen. Het is aan jouw brein om die op de juiste manier te interpreteren. 

Dat gaat best vaak mis! 

Het signaal voor dorst is daar een goed voorbeeld van: 

Als je lichaam uitgedroogd raakt, krijg je vaak een gevoel dat je waarneemt als honger of vermoeidheid. Het gevolg: je lost het probleem op met eten of gaat een keer extra op tijd naar bed. En dat terwijl je eigenlijk alleen een glas water nodig had… 

#11 Buiten de deur eten? Neem een extra portie groente

Behoort uit eten gaan tot de verleden tijd nu je op dieet bent? 

Dat is met het koolhydraatarme dieet niet nodig! 

Ook als je aan het diëten bent kun je prima uit eten. Want waarom zou je niet genieten van een heerlijk avondje uit waarbij je zelf niet hoeft te koken? 

Juist als je dag in dag uit in de keuken staat om voor jezelf en je gezin een gezonde maaltijd te bereiden heb je een etentje meer dan verdiend. 

Is het een goed moment voor een cheatdag? Bestel dan vooral die lekker pizza of dat heerlijke pastagerecht.

Ga je toch liever voor koolhydraatarm? Vraag dan om een extra portie groente in plaats van de standaard rijst of aardappels. Je eet dan net zo lekker, maar wel een stuk gezonder. 

#12: Bij hoeveel koolhydraten scoor jij het best? 

Hoeveel diëten heb je al geprobeerd? 

En hoe vaak heb je je al blind gestaard op het maximale aantal calorieën dat je per dag mag eten? 

Het lijkt haast onbegonnen werk. 

Wat een verademing is het, dat het koolhydraatarme dieet niet draait om een maximaal aantal calorieën. Je mag gewoon eten en hoeft jezelf niet te verhongeren. Heerlijk! 

Toch is het slim om een tijdje bij te houden hoeveel koolhydraten je dagelijks binnenkrijgt. Op die manier kun je ontdekken wat de optimale hoeveelheid koolhydraten is om zoveel mogelijk gewicht te verliezen. 

Over het algemeen is de ideale verdeling tussen eiwitten, vetten en koolhydraten voor gewichtsverlies als volgt: 

  • 50% eiwitten
  • 30% vetten
  • 20% koolhydraten

De exacte hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die bij die percentages horen, zijn per persoon verschillend. Het is dus aan jou om te ontdekken wat het beste werkt. 

Maar dát het werkt wordt wel duidelijk uit de resultaten van een recent onderzoek. Haal je energie uit eiwitten en vetten voor langere verzadiging en betere vetverbranding. 

Heb je de macronutriënten verdeeld volgens bovenstaande percentages, maar val je niet af? Dan is het goed om te kijken of het helpt nog wat te minderen met de hoeveelheid voedsel per maaltijd om je optimale hoeveelheid te ontdekken. 

Grappig feitje: 

Je lichaam moet soms best even wennen aan een nieuw eetpatroon. Ga je meer eiwitten eten? Dan kan het zijn dat je de komende tijd eerst last krijgt van winderigheid. Leg dan maar eens uit dat dit komt doordat je dikke darm moet wennen aan het koolhydraatarme dieet…. 

#13: Al die producten in de supermarkt…zijn die wel gezond? 

De supermarkt ligt vol met pakjes, zakjes en potjes met de lekkerste sauzen en ingrediënten voor heerlijke, maar helaas ongezonde, gerechten.

Waarom zijn deze producten zo ongezond? 

Tijdens de bereiding van voedingsmiddelen worden in fabrieken allerlei ingrediënten toegevoegd die de houdbaarheid en smaak ten goede komen. Helaas met veel extra koolhydraten en suikers tot gevolg. 

Toch kiezen we vaak voor deze producten. De minder gezonde kant weeg duidelijk minder zwaar dan het gemak. Koken met pakjes, zakjes en potjes gaat vaak een stuk sneller en tijd is schaars. 

Of niet? 

Het veranderen van deze gewoonte kan even pittig zijn. Het is daarom goed om je te beseffen dat het in werkelijkheid anders is dan we denken. Koken met pakjes lijkt eenvoudiger, omdat we dat gewend zijn. Hoe vaker je kook met pure producten, hoe makkelijker dat wordt. 

In dit geval geldt: oefening baart kunst. 

Hoe vaker je met pure producten kook, hoe meer je de smaak gaat waarderen. En voor je het weet wil je nooit meer anders! 

#14: Aan de alcohol? Maak er een feestje van! 

Ik hoor je denken: 

“Mag je dan alcohol bij het koolhydraatarme dieet?” 

Goed nieuws: dat mag. 

Sowieso dwingt het koolhydraatarme dieet je niet om al je favoriete snacks en drankjes te laten staan. Maar in het geval van alcohol is er nog wel iets bijzonders aan de hand. Je kunt dit namelijk het beste zo feestelijk mogelijk maken. 

Hoe? 

Met champagne! 

Dat is namelijk de wijnsoort met de minste koolhydraten. 

Geen wijndrinker? Sterke dranken zoals wodka, tequila, cognac en whiskey bevatten ook maar weinig (of zelfs geen) koolhydraten. Proost! 

Een overzicht van de hoeveelheid koolhydraten per alcoholische drankje:

  • Whiskey: 0 gram
  • Brandy: 0 gram
  • Tequila: 0 gram
  • Dry Martini: 0 gram
  • Champagne: 1 gram
  • Rode wijn: 2 gram
  • Droge witte wijn: 2 gram
  • Bier: 13 gram

Zoals je ziet, springt bier er qua hoeveelheid koolhydraten echt bovenuit. Dit geldt ook voor mixdrankjes en cocktails zoals margarita, rum & coke, cosmopolitan en gin & tonic. Dat zijn drankjes die je bij een koolhydraatarm dieet beter kunt laten staan. 

#15: Schreeuw het van de daken! 

Alleen is maar alleen. 

Dat geldt ook voor diëten. 

Volg samen met anderen het koolhydraatarme dieet. Dan wordt het een stuk makkelijk om het vol te houden. 

Je kunt elkaar steunen wanneer dat nodig is en elkaar vooral aanmoedigen en inspireren. Heb jij nieuw recept geprobeerd dat heel goed heeft uitgepakt? Dan willen collega’s, vrienden of familie die ook koolhydraatarm eten daar vast alles van weten. 

En ga je bij elkaar op bezoek, dan komen er waarschijnlijk ook meer koolhydraatarme hapjes of gerechten op tafel. Ook fijn! 

Laat je omgeving dus vooral weten dat je aan het koolhydraatarme dieet bent begonnen. Deel de voordelen van je nieuwe levensstijl en inspireer elkaar. 

#16: Groente gezond? Deze groenten kun je beter vermijden 

Ben je ook opgegroeid met het idee dat groente en fruit altijd gezond zijn? Dan is het misschien even een bittere pil als je ontdekt hoeveel suikers er in groente en fruit zitten. 

Veel groente- en fruitsoorten zitten vol koolhydraten! 

Het lijkt haast wel alsof je niets meer kunt eten wanneer je wil minderen met suikers. Gelukkig is dat niet waar. Bij een koolhydraatarm dieet mag je zoveel groente eten als je maar wil. 

Deze groenten kun je beter wél vermijden:

  • (Zoete) aardappelen
  • Yam 
  • Peulvruchten 

Deze groenten zijn bijzonder rijk aan koolhydraten en passen daarom niet bij het koolhydraatarme dieet. 

Wie had gedacht dat er ‘ongezonde’ groentes zijn? Voor mij kwam het in ieder geval als een verrassing. 

Gelukkig kun je alle andere groenten zoveel eten als je maar wil. En dagelijks een stuk fruit is ook geen enkel probleem. 

#17: Doe eens gek en speel vals 

Hoezeer je ook gewend bent aan je nieuwe levensstijl met een koolhydraatarm dieet, soms wil je gewoon even wat anders. Even eten zonder er over na te denken. Gewoon lekker snacken en taart eten op dat gezellige feestje of lekker uit eten met je lief. Dat mag! 

Sterker nog, een dagje ‘vrij’ nemen van je dieet kan juist heel slim zijn. Hoe gek het ook klinkt: Een dagje flink spijbelen van je dieet kan je meer gewichtsverlies opleveren. 

Dat zit zo: 

Door koolhydraatarm te eten verbrand je dagelijks een beetje van je vetreserves. Dit zorgt voor gewichtsverlies en een slanker lichaam. Door één dag per week juist wel wat meer koolhydraten te eten, stimuleer je de aanmaak van hormonen die een rol spelen bij die vetverbranding. 

Het is alsof je je lichaam even wakker schudt en een duidelijk signaal geeft dat er vet is dat verbrand moet worden. 

Kom je tijdens je ‘vrije dag’ een beetje aan? Maak je dan vooral geen zorgen. Het meeste van dit gewicht bestaat uit water dat je binnen enkele dagen weer kwijt bent. 

Maak van koolhydraatarm eten een levensstijl 

Als je zegt: “ik ben op dieet”, klinkt dat vaak als iets tijdelijks. 

Het is een korte periode van afzien om gewicht te verliezen. Daarna gaan we het liefst zo snel mogelijk weer over op de orde van de dag. Inclusief alle overbodige suikers en koolhydraten. 

Met het koolhydraatarm dieet kun je dit doorbreken. 

Vraag je je af hoe? 

Het antwoord is simpel:

Maak van koolhydraatarm eten je levensstijl. 

Het koolhydraatarme dieet is heel gezond en kun je daarom je leven lang blijven toepassen. Tegen de tijd dat je zou kunnen stoppen ben je allang gewend aan alle nieuwe recepten en geniet je waarschijnlijk enorm van het pure en gezonde eten op je bord. 

Waarom zou je dat dan weer veranderen? 

Een goed dieet waarbij je mag eten en snacken, waarbij sporten voor vetverbranding niet nodig is en waarbij zelfs vals spelen is toegestaan. Een dieet waarbij wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het echt werkt als je vet wil verbranden. Daar kun je je hele leven van blijven profiteren. 

Ook nadat je al het overtollige vet bent kwijtgeraakt en je lijf weer strak is, kan je lichaam al die gezonde voedingsmiddelen nog steeds heel goed gebruiken. Het helpt je om energiek door het leven te gaan, om risico’s op gezondheidsklachten te verminderen en je blijft nog slank ook.

GRATIS PDF: 7 Koolhydraatarme Recepten